17 de junio de 2011

ENTIDADES COLABORADORAS: CENTRE JOVE D'ANTICONCEPCIÓ I SEXUALITAT

El Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) és un servei d'atenció específica als adolescents i joves, de caràcter preventiu-educatiu i assistencial, de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, obert al públic des de l’any 1992. Es considera un servei de referència, complementari als serveis sanitaris, psicològics i socials, i actua des d'una perspectiva d'optimització dels recursos existents en la xarxa sociosanitària normalitzada.
L'objectiu fonamental del servei, basat en els Drets Sexuals i Reproductius i la seva defensa, és el d'atendre i acompanyar els joves i el seu entorn, en el procés de creixement per afavorir la vivència d'una sexualitat positiva i responsable.
L’atenció, des d'una visió global i pluridisciplinària de la salut, s’ofereix a nois i noies fins a 30 anys i a les seves famílies. L’atenció s’ha anat adaptant als canvis, necessitats i inquietuds del col·lectiu jove, principalment en relació amb la promoció de la salut psicoafectiva i sexual i l'educació per a la prevenció. S’atenen les demandes i consultes fetes personalment, ja sigui de manera presencial, per telèfon o mitjançant la web amb una consulta online.
El servei es basa en la filosofia de “portes obertes”, que significa una atenció immediata i confidencial en les demandes presencials. Posteriorment, si és necessari, es programen les visites segons la demanda explicitada durant l’entrevista.
Al llarg de tots aquests anys d’atenció, l’oferta de serveis s’ha ajustat a l’especificitat del grup de població que s’atén. Els diferents programes que s’hi desenvolupen o que es creen de nou contemplen en els seus objectius una àmplia mirada al món canviant dels adolescents i joves, que permet adequar de manera continuada les activitats educatives, preventives i assistencials.
Des de la seva posada en marxa, l'any 1992, s'ha anat convertint en un espai referent d'atenció afectivosexual i psicològica per als joves. L’educació per a la prevenció, la formació a professionals i la recerca sobre les seves necessitats, tot observant els seus hàbits, actituds, entorn social i problemàtica associada, són activitats indispensables per la finalitat del servei.
Aquest servei forma part d'un programa d'atenció a joves, “Programa Joven”, impulsat per la Federación Estatal de Planificación Familiar, a través del qual, l’any 1992, es van crear tres centres d’atenció a joves, a les ciutats de Barcelona, Madrid i Santiago de Compostel·la. Actualment també existeixen programes d’atenció i/o consulta a Albacete i al País Basc.
L'equip professional engloba diferents disciplines —medicina, infermeria, treball social, psicologia—, a més de la direcció i la part administrativa. En total, nou persones treballem directament al CJAS i un grup nombrós de col·laboradors i col·laboradores participen en el desenvolupament de diferents programes i activitats.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...